Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Tiszavirágzás

Tiszavirágzás képek

  • Tiszavirágzás - Tiszavirágzás
  • A kérészek násztánca - Tiszavirágzás
  • Virágzik a Tisza - Tiszavirágzás

Tiszavirágzás információk

Június végén a kérészek násztánca ejti ámulatba a szolnoki Tisza-parton sétálókat. Aki szeretné megcsodálni ezt a páratlan természeti jelenséget, június közepétől végéig, estefelé sétáljon el a Tisza-parti sétány Tisza Szálló alatti részére, vagy a vár mögé! Aki nagyobb rajzást szeretne látni, annak érdemes Dobáig elkerekeznie. A rajzás kb. 18 órától 21 óráig tart, tömeges rajzásra napos, csendes időben jobban számíthatunk.

A tiszavirág

A tiszavirág, latin nevén Palingenia longicauda, a legnagyobb európai kérész, fehér farksertéivel együtt  a 12 cm hosszúságot is elérheti. Egy nőstény általában 7-8000 db petét rak a víz felszínére, melyek aztán a víz aljára süllyednek. Ott a lárvák az agyagos fenékbe ágyazzák magukat és az iszap szerves összetevőivel táplálkoznak. Három éves egyedfejlődésük során körülbelül 20-szor vedlenek, a kirajzás ennek a fejlődési szakasznak a végét jelzi.

A hímek az utolsó lárvastádium után úgynevezett szubimágókká válnak, amelyek a partra repülnek, ahol újabb vedlési folyamat után kezdődik el néhány órás imágó-létük. A nőstények valamivel később jelennek meg, viszont ők egyből imágóvá alakulnak. Az imágóvá érett kérészek ezután már semmi mással nem törődnek csak a párzás tölti be rövid életük óráit.

A Tiszavirágzás

A tiszavirágzás, amellett, hogy egyedülálló természeti jelenségként lenyűgöző látványt nyújt, ökológiai szempontból is fontos jelentősége ven, hisz több állat, halak, madarak, békák táplálékát jelentik. A kérészek egykor Európa számos területén elterjedt faj volt, de a 20. század első felében tömegesen tűntek el, mára már csak a Tiszán figyelhető meg tömeges jelenlétük, és megindító násztáncuk.

Vigyázzunk hát ezekre a rövid életű, de annál értékesebb, csodálatos rovarokra, hogy még sokáig gyönyörködhessünk szép tisza-parti szerelmükben!Fizetett hirdetés

Még több Blog Szolnokon

Szolnok, Jász-Nagykun_Szolnok megyeszékhelye
Szolnok, a Tisza fővárosa

Szolnok megyei jogú város, Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelye. Az Alföld közepén, Tisza part...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Máj 28

Hajós Vacsora a Dunán
Minden nap menetrendszerint induló hajós vacsora program, két féle élő zenei előadással, Folkló...
Budapest

Máj 28

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Máj 28

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Szolnok

    

Partnereink
Facebook