Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Szolnok / Blog / Turisztika / Szolnok, a Tisza fővárosa

Szolnok, a Tisza fővárosa

Szolnok, a Tisza fővárosa képek

  • Kossuth tér, Szolnok főtere - Szolnok, a Tisza fővárosa
  • Hazánk második legnagyobb folyója, a Tisza kettészeli Szolnok városát - Szolnok, a Tisza fővárosa
  • A Zagyva Szolnoknál torkollik a Tiszába. - Szolnok, a Tisza fővárosa
  • Szolnok madártávlatból - Szolnok, a Tisza fővárosa

Szolnok, a Tisza fővárosa információk

Szolnok megyei jogú város, Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelye. Az Alföld közepén,  Tisza partján, a Zagyva torkolatában fekszik a folyó egyik legfontosabb átkelőhelyénél.

Szolnok az ősidőkben

A terület a paleolitikumtól kezdve lakott volt. Az első ismert telepesek facölöpökre fektetett állatbőrökből készült, illetve náddal borított ideiglenes sátrakban lakhattak, amit a fennmaradt cölöplyukak is bizonyítanak. A honfoglalás előtt szkíták, kelták, szarmaták éltek a területen, a rómaiak nem tudtak katonai állásokat létesíteni az Alföld sík területén, így Szolnok vidékér nem volt hatással a nagy birodalom kultúrája.

A középkori Szolnok

A város első említése 1075-ben történik, amikor I. Géza garamszentbenedeki alapítólevelében Zounok néven ír róla. A szakemberek valószínűnek tartják, hogy Szolnok megye első főispánja Szaunik volt. Az Árpád-házi királyok idején kereskedővárosként élte mindennapjait, a sószállításközpontja és fontos tiszai átkelőhelyként említik.
tatárjárás során lakossága megsemmisült. Zsigmond korában már feltörekvő mezőváros volt és a középkor nagyobb részében megmaradt ezen a szinten, nem fejlődött nagyobb várossá. Szolnok vára még 1552-ben is föld- illetve palánkvár.
 

Török idők Szolnokon

Mohács után megnőtt katonai jelentősége, a végvárrendszer Alföldi szakaszának legjelentősebb állomásának bizonyult. De hiába erősítették meg a várat, mert a csatlósok és a magyar naszádosok gyávasága miatt szinte harc nélkül a török kezére jutott.
A törökök utáni két évszázad a háborús dúlások és a természeti csapások idősazka. A város többször is megsemmisült, hol egy tornádó rombolta szét, hogy szándékos gyújtogatás martalékává lett. A Rákóczi szabadságharc alatt maga Rákóczi Ferenc vezére, Deák Ferenc felgyújtotta a várat, hogy a császári seregek ne tudják javukra fordítani az erősséget.
 

A XIX. század

Szolnok a XIX. század második felének infrastrukturális- és területfejlesztési munkálatai alatt kezdett fejlődésnek indulni. A Tisza szabályozása és a gőzhajózás megindulása a vízi közlekedésben erősítette meg helyzetét, de a szárazföldön is hamar bekapcsolódott az országos hálózatban, hiszen a várost Budapesttel összekötő vasútja az országban a második volt.
 
Szolnok az 1848-49-es események egyik kiemelkedő helyszíne lett, amikor a 1849. március 5-én itt zajlott a tavaszi hadjáratelső sikeres csatája.
 

Az elmúlt száz év Szolnok történelmében

A város ipara és kulturális élete igazán csak a kiegyezést követően kezdett el fejlődni, ami a világháborúk alatt meggyengült és lakossága is drasztikusan megcsappant. Az 1956 eseményeiben Szolnok a szandaszőlősi katonai reptér miatt fontos szerepet játszott.

A szocializmus alatt intenzív építkezések kezdődtek, közintézmények, gyárak, lakótelepek létesültek, 1975-ben Szolnokon hozták létre az akkori Közép-Európa egyik legnagyobb vasúti csomópontját.

Szolnok ma egyre szépülő és fejlődő város. Gazdasági szerkezete megváltozott, az ipari-mezőgazdasági arculat sok kisvállalkozásos profillá alakult. Emellett az Alföld egyik fontos iskolavárosa, főiskolája egyre népszerűbb a továbbtanulni vágyók körében.

 Fizetett hirdetés

Még több Blog Szolnokon

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Már 23

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Már 23

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Már 23

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Szolnok

    

Partnereink
Facebook