Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Szolnok / Programok / Szabadidő / Szolnok, a folyók városa

Szolnok, a folyók városa 2016

-

Szolnok, a folyók városa információk

Szolnok, a folyók városa

Szolnokot a Tisza fővárosának nevezik, ami múltját tekintve valóban fontos hogy így legyen. Az évszázadok során forgalmas volta ellenére együtt élt a természettel, amelyen még a Tisza szabályozása az 1800-as évek elején is csak részben szakított meg. A török korból szó szerint újjáépült város fokozatosan földművelésből élő mezővárosból vált iparosodott megyeszékhellyé.

Forgalmas állomáshely
István király alatt Szolnok helyén várispánságot alapítottak, mivel itt jó átkelési lehetőség adódott a Tiszán, illetve a legközelebbi útvonalat jelentette Pest és Kolozsvár között. Szolnok nevét I. Géza egyik 1075-ös apátsági adománylevele említi először. Vám- és harmincad hely mellett a sószállítás egyik állomását is jelentette, így az uralkodók számára a mezőváros jelentős bevételeket hozott. Zsigmond király egyik oklevelében említi, hogy ekkor sokan kívánnak a városba költözni, mivel az uralkodó először a harmincad, majd a vám fizetése alól is felmentette.

Tisza, mint a múlt megőrzője
A hódoltság idején a török a legnagyobb magyarországi közigazgatási központjává alakította át a forgalmas várost, és nem is szenvedte meg a hosszú háborús időszakot sem. Mahmud bég 1562-ben még hidat is veretett a Tiszán, ami ugyan már a víz felszíne alatt van, a Tisza alacsony vízállásai idején a cölöpök ma is láthatóak. Miután 1685-ben Szolnok felszabadult, a dzsámikat és minareteket lebontották, 1785-ben pedig II. József rendeletére a város várát is felszámolták. A török kor és a Rákóczi-szabadságharc után a város jelentősen összezsugorodott.

Fejlődés a reformkorban
Fejlődése újra a reformkorban indult meg. A régi romok építőanyagaiból épült fel 1824-ben a vártemplom, szabályozták a Tiszát, aminek köszönhetően nőtt a hajóforgalom, majd 1847-től Szolnokot vasút kötötte össze Pesttel. A század második felére az addig hagyományosan mezőgazdaságból élő városlakók munkáját az élelmiszer és a malomipar váltotta fel. A város 1876-tól pedig megyeszékhellyé vált, s ennek fontossága okán tovább fejlődött. Ebben az időszakban épültek olyan, mára műemléknek számító épületek, mint az egykori Magyar Királyi szálló, a Ferences Gimnázium és a Szigligeti Színház.

A tiszaparti iparváros
A két világháborúban Szolnok súlyos pusztulásokat hozott, így 1945-ben csak néhány ezer ember élt a településen. Az 1950-es években a városban lakótelepeket építettek, amely segítette, hogy a környékbeli parasztság a városba áramoljon. Mára Szolnok sokkal inkább ipar-, mint agrárváros. Jelentős hangsúlyt kap azonban a várost körülvevő, a Tisza és a Zagyva közti különleges élővilág természetes megőrzése, amely továbbra is fontos színét adja a város életének.

Szerző: Berkes Márton


Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Szabadidő,

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Nov 16

Ügetőszilveszter
Budapest egyik legnépszerűbb szabadtéri évzáró rendezvénye vitathatatlanul az Ügetőszi......
Budapest

Nov 16

Móricz Zsigmond Színház műsora
A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház műsora, előadásai, jegyárai
Nyíregyháza

Nov 16

Nadányi Zoltán Művelődési Központ programjai
A Nadányi Zoltán Művelődési Központ aktuális programjai.
Hajdúszoboszló

Fizetett hirdetés

MegosztomProgram, esemény kereső Szolnok

Partnereink
Facebook